Η Καστάνιανη σήμερα

Η Καστάνιανη είναι ορεινό χωριό που ανήκει στο Nομό Ιωαννίνων. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο από 850 έως 950μ, στις πλαγιές του όρους Γύφτισσα ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Σμόλικα και του Γράμμου, σε μιά κατάφυτη χαράδρα πάνω από τον ποταμό Σαραντάπορο. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Κόνιτσας.

Το χωριό διαπερνάται από δύο ρέματα τα οποία το χωρίζουν σε τρεις γειτονιές: Μεσαριά στην είσοδο του χωριού, τη Γκαλίνα και τη Ράχη.

Ο τεχνίτες της Καστάνιανης ήταν ιδιαιτέρως γνωστοί για το πελέκημα και χτίσιμο της πέτρας, με έργα τους να υπάρχουν ακόμη «ζωντανά» σε διάφορα σημεία της χώρας. Τα τριώροφα πετρόχτιστα σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια και τα σαχνισιά και τα λιθόστρωτα καλντερίμια συνθέτουν την χαρακτηριστική εικόνα του χωριού.

Στα πιο εντυπωσιακά σημεία του χωριού το παλιό σχολείο, το επιβλητικό τριώροφο σπίτι της οικογένειας Γκόσιου, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, καθώς και τα πέτρινα γεφύρια που συναντώνται (συνολικά τέσσερα) τόσο μέσα, όσο και γύρω από τον οικισμό.

Η πλούσια βλάστηση της περιοχής -οξιές, έλατα και κυρίως καστανιές στις οποίες οφείλεται και η ονομασία της Καστάνιανης- συμβάλλει στην ήδη εντυπωσιακή εικόνα του χωριού, η οποία σίγουρα παραμένει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όσων την επισκέπτονται.